Европейският съд по правата на човека ще разгледа делото на

...
 
Европейският съд по правата на човека ще разгледа делото на
Коментари Харесай

Ивайла Бакалова и Веселин Денков съдят България

 

Европейският съд по правата на индивида ще прегледа делото на предприемача Веселин Денков и Ивайла Бакалова, водено против България. Жалбата е записана преди година, а решение се чака след още 3 до 4 години, предава 24 часа.

Веселин Денков е обвинен по 3 каузи през последните 7 години. Само едно от тях е в правосъдна фаза, другите две са “на трупчета ”.

Името на предприемача стана известно край митингите през 2020 година,когато беше арестуван по шумно афиширано следствие за лихварство.

По следствието за лихварство са претърсвани офисите, заведенията за хранене и жилищата на Денков и дамата до него – Мис България 2001 Ивайла Бакалова. В заведенията, посещавани от чужденци, нахлуват координирано по 40-50 проверяващи.

Делото в Страсбург е за корист с власт от прокуратурата при претърсванията и изземванията.

„ Основната ни  теза е, че Денков и Бакалова са обект на институционален тормоз, а задачата е стопански рекет, с цел да имат по-сговорчиво държание с хората, които са очаквали съответни заплащания “, изяснява претекстовете за делото в Европейския съд по правата на индивида юристът Михаил Екимджиев.

В досието на този проблем са били приложени доста доказателства, измежду които и филм на Антикорупционния фонд. В него се чува по какъв начин медиатори желаят пари от Ивайла Бакалова, с цел да бъде освободен Денков от ареста през 2021 г.след месеци в килията на следствието, без да бъде разпитван.

Съдът в Страсбург се произнася рядко по проблеми за корист с власт от институциите на страните членки, където по хипотеза управляващите нямат процедура да го вършат.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР